Monday, 17 December 2012

Sittenkin lastenkirja?

Helmi-Maaria Pisara on lukenut Kadotetun maiseman. Hänhän voitti sen taannoin blogini arvonnassa. Helmi-Maarian mietteitä kirjasta voit lukea täältä.

Itse en osaa ottaa kantaa siihen, onko Kadotettu maisema sopiva lapsille. Minulla ei ole lapsia enkä tällä hetkellä ole tekemisissä lasten kanssa juuri lainkaan (tädin kullanmussut ovat niin kaukana).

En osaa arvioida asiaa, mutta luulen että vanhemmat osaavat itse tehdä tuon arvion.6 comments:

 1. Tarviiko kirjan välttämättä olla kategorisoitu juuri lasten- tai aikuisten kirjaksi?

  Kirjaasi lukematta en voi ottaa kovin hyvin kantaa siihen, onko se aikuisten vai lasten, mutta sen perusteella, mitä olen Kadotetusta maisemasta lukenut täällä netistä, voisin luulla, että se menisi hieman samaan kategoriaan muumikirjojen ja Pikku Prinssin kanssa. Siis kirjoihin, jotka ovat kirjoitettu oikeastaan aikuisille, mutta jotka pintatasolta sisältävät sen verran lastenkirjallisuuden piirteitä, että niistä aukeaa oma maailmansa myös lapsille. Mieletäni niin Pikku Prinssiä kuin muumejakaan ei voitaisi sanoa sen paremmin akuisten kuin lastenkaan kirjallisuudeksi, sillä ne ovat vähintään yhtä paljon kumpaakin!

  Kirjasi vaikuttaa todella kiinnostavalta, saisinpä sen käsiini vielä joku kerta! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Todella hyvä kysymys, johon vastaan että ehdottomasti ei tarvitse. Otsikko on typerä: olisi pitänyt kirjoittaa sittenkin myös lapsille sopiva tmv.

   Jokunen on nimittäin ollut sitä mieltä, että kirja ei sovellu lapsille. Täytyy tietenkin muistaa, että puhuessamme lapsista puhumme ikään kuin massasta.

   Tarkoitan sitä, että kukaan ei ole koskaan maininnut ikää. Onhan toki eroa onko lapsi juuri lukemaan oppinut vai esimerkiksi jo vähän varttuneempi. :)

   Eli olen ihan samaa mieltä kanssasi ja Pikku Prinssi (sekä myös Muumit) on oiva esimerkki kirjasta, joka on niin lapsille kuin aikuisille. Ihana kirja!

   Kirjaa voi ostaa monista nettikisjakaupoista (tuossa yllä on linkki "Mistä kirjaa saa") tai sitten voit pyytää josko Bos lähettäisi sinulle arvostelukappaleen :)

   Delete
 2. En malta oottaa, et postimies sen kiikuttaa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eikö se ole vielä tullut? Olen kyllä postittanut sen eli pitäisi kaiketi tulla pian - toivottavasti ehtii jouluksi! :)

   Delete
 3. Lapset ovat hyvin vaativa yleisö, ainakin jos heitä on monta kuulemassa satuja, jotenka siis lastenkirjahan ei ole mikään huono asia! Missään nimessä! Siis yritin lukea sitä tuossa Anna J:n mainitsemassa Pikku Prinssi -valossa, mutta ehkä hetki ei ollut oikea tai ehkä oikeasti mun päivätyöelämäni on painanut vaikutuksensa, mutta mielestäni se antoi enemmän, kun ajattelin sitä lastenkirjana :) Mullahan ei ole sitten omia lapsia, mutta eipä se ole este sille, että tietääkö, mikä lapsiin uppoaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, en tarkoittanut mitään sellaista. Kuten tuossa yllä vastasin Anna J:lle, niin otsikko oli typerästi muotoiltu. Toisaalta se herätti nyt kivasti keskustelua, joten eipä haittaa. :)

   En siis suinkaan ole loukkaantunut mistään kirjoittamastasi. Minähän olen oikein otettu, jos kirjani päätyy Suomi-koululle! Sinä varmasti osaatkin asvioida, mikä on sopivaa luettavaa minkäkin ikäisille.

   Minun kohdallani nyt vain niin, että en ole tosiaan missään tekemisissä lasten kanssa, joten se on melko vieras maailma minulle. Lapset ovat fiksuja ja ymmärtävät omalla tavallaan paljon enemmän kuin tiedämme (tai ainakaan, mitä minä tiedän, hih). Olen aina ihan onnessani, kun tapaan sisareni lapsia. Välimatkan takia tosin en usein.   Delete